Våga vägra stress & bli mer effektiv

Tänk om det är så att din egen kropp är din främsta tillgång i ditt ledarskap. Och det faktum att du envisas med att ignorera dess signaler gör dig till en mycket sämre ledare än du skulle kunna vara, både för dig själv och andra. De flesta är överens om att den viktigaste kvaliteten hos en ledare är tillit. Förmågan att kunna känna tillit till sig själv, sina medarbetare och till livet är vad som gör en ledare verkligt inspirerande. Istället för att försöka kontrollera sina medarbetare och sin omgivning ger en tillitsfull ledare frihet under ansvar. På riktigt, inte som någon klyscha som motsäger sig själv med ett kontrollsystem som bara är en modern version av stämpelklockan.

Var får vi tag på den eftertraktade tilliten? I kroppen. I en avslappnad kropp finns mycket mer tillit än i en spänd kropp. I en kropp med höga halter av oxytocin och endorfiner finns mycket mer tillit än i en kropp som går på ett ständigt påslag av adrenalin och kortisol. När kroppen slappnar av kan också hjärnan slappna av och vi får tillgång till vår egen djupare intelligens. Kalla det EQ, intuition, det sjätte sinnet eller vad du vill. Oavsett vad det heter så är det vår främsta tillgång för att fatta bra beslut i livet. För att arbeta mindre och få mer gjort, för att vara kreativa och kloka, för att delegera rätt sak till rätt person, för att våga satsa på rätt väg istället för att ta onödiga risker, för att bemöta var och en av de människor som kommer i vår väg med kärlek och respekt. Kort sagt, för att skapa det bästa vi kan för oss själv och andra.

Jag håller föreläsningar och workshops på arbetsplatser på temat Våga vägra stress! Behovet är stort. Om titeln är för utmanande kan man istället kalla det för Personlig effektivitet. Budskapet är det samma. Det är dags att vi börjar ta ansvar för det kollektiva beroendet av att ständigt vara överbokade, med andan i halsen, hjärtklappning, hyperaktiv hjärna och ett stresspåslag som bränner ut våra kroppsliga resurser i förtid och gör oss mycket mer korkade och ineffektiva än vad vi faktiskt är. Det är dags att vi lär oss att avslappning och tillit gör oss till effektiva, intelligenta och kärleksfulla ledare och inspiratörer för vår omgivning. Det är dags att vi lär oss att leva livet fullt ut innan vi dör!

”Alla dessa dagar som kom och gick, inte visste jag att de var livet!” Stig Johansson

www.modigtledarskap.se

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *