Ett tantriskt ögonblick i SVT

Skavlan sitter med en prinsessa, en skådespelare och en musiker och har en artig diskussion om högkänslighet. De pratar bland annat om att många konstnärlig och kreativa personer är högkänsliga… Ca 40 minuter in i programmet är det dags för nästa gäst, Marina Abramovic. Hon skrider in långsamt och ämnet blir långsamhet i konsten. Skavlan frågar: ”Tycker du att vi blir för lätt uttråkade i verkliga livet?”

”Nej, svarar hon, vi gör helt fel i verkliga livet, från början till slut. Titta på oss, vilken röra!”

Hon vill berätta hur vi ska göra i stället, som en gåva till publiken, säger hon. Jag förkortar det hon sa och bjuder verkligen in dig att titta på inslaget för att notera hur hennes ord och närvaro påverkar stämningen i studion.

”När du vaknar på morgonen har du massor av energi. Du går ut och gör av med den energin genom att göra en massa saker och träffar en massa folk. Prova det här istället. Sitt bekvämt och gör absolut ingenting, i minst tre timmar, se vad som händer med energin om den inte går ut, den går in. Energi som går in fungerar helt annorlunda, den börjar förändra din medvetenhet och hela ditt liv.”

Hon beskriver den tantriska vägen i sin essens, kraftfull och enkel, precis som hon. Det ryser i hela kroppen på mig och jag fäller en tår av tacksamhet för att hon finns och använder sina minuter till detta så viktiga för hela mänskligheten.

Synd bara att Skavlan missar denna vackra inbjudan och ställer nästa fråga, som om hon pratat om vädret. Missar helt poängen… att om vi gjorde som Marina föreslår skulle vi alla bli högkänsliga, vakna, öppna, kreativa och kärleksfulla och förstå att vi hänger samman som en enhet utan gränser. Då behövs ingen diagnos på särskilda personer. Och om det vore något som alla hade tillgång till, det sjätte sinnet, skulle vi ju också lära oss att hantera det som den gåva det är, istället för att se det som ett problem.

Känner mig djupt berörd och förundrad över hur vi människor lever i så olika parallella verkligheter samtidigt. Och fascinerad över hur sant det är att ”the master appears when the student i ready”. Och är man inte redo så märker man det inte ens, även om hon sitter precis bredvid. Jag förstår varför hon kallas världens mäktigaste konstnär.

 

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *