Är inte alla människor människor?

Det är nu tre dagar sedan Usama bin Ladin dödades av Amerikanska soldater och fortfarande har jag inte på en enda nyhetssändning hört talas om att någon ifrågasätter hur det gick till. Idag kom visserligen lite information om att kanske hade han inte gjort så mycket motstånd ändå… Och var han faktiskt obeväpnad?  Hade de verkligen inte kunnat fånga honom levande? Hur grovt hans brott är så har han precis som fångarna på Guantanamo rätt till en rättvis rättegång.

USAs sätt att systematiskt ta sig friheter som strider mot internationella lagar och överenskommelser är ett lika stort hot mot världen som terrorismen. Man kan inte bekämpa diktaturer med diktatorfasoner och våld med våld.

Nu är det inte så att jag hyser några positiva känslor för bin Ladin och vill ta honom i försvar på något sätt. Men bara att fira någons död känns makabert och omodernt. Jag trodde vi hade kommit längre än så i vårt allmänna mänskliga medvetande. Även terrorister och diktatorer är väl människor och om vi ska ha en överenskommelser om mänskliga rättigheter måste de gälla alla.

Skulle tro att människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch kommer att uttala sig om detta, men frågan är om deras inlägg får något utrymme i media… alla verkar så upptagna med att fira USAs ”triumf”.

Det här inlägget postades i Mias inlägg. Bokmärk permalänken.

2 svar på Är inte alla människor människor?

 1. Henrik Hamilton skriver:

  För att citera en man så oändligt mycket visare än mig:

  ”I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars.
  Darkness cannot drive out darkness, only light can do that. Hate cannot drive out hate, only love can do that”
  Martin Luther King, Jr.

 2. Surinder skriver:

  Friedrich Nietzsche once said, God is dead and Man is free and now perhaps he would have said, Osama is dead and Americans are free. So now that they are free, let’s see what they do.
  :-))
  S

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *