Det måste hända nåt för att det ska hända nåt!

När jag föreläser om Modigt Ledarskap verkar alla hålla med och ta emot budskapet med en känsla av inspiration och hopp om förändring och utveckling. Det verkar ju så smart och logiskt. Visst kan vi genom att använda vårt personliga mod och stå upp för det vi tror på, förändra den värld vi befinner oss i till en bättre plats att vara på. Visst kan vi jobba smartare och får mer gjort på kortare tid, utan stress och med en känsla av välbefinnande och stolthet. Visst kan vi fatta de beslut som behövs för att en förändring ska vara möjlig, även om de går mot strömmen.

Men när dessa förändringar ska genomföras i praktiken får jag känslan av att, jo visst det går, men så ofta så oerhört långsamt. För långsamt. Och så är det när rädslan för det okända är större än viljan till utveckling, både på kollektiv och individuell nivå. Medvetet eller omedvetet. Så…. om vi vaknade upp inför när våra omedvetna rädslor och bekvämligheter ligger i vägen för vår utveckling skulle vi kunna öka tempot betydligt, åtminstone så mycket som behövs för att göra hela skillnaden. Vi behöver ha en viss intensitet (momentum på teknik/affärsspråk) i all utveckling för att den ska upplevas som verklig och skänka hopp, inspiration och motivation att ta nästa steg. De små stegen är visserligen värdefulla men ibland behöver vi plocka fram det mod som möjliggör de större stegen. Som gör att vi får verkliga resultat utan att en evighet behöver förflyta… det kan ju i värsta fall vara slöseri med tid, med liv.

Inspirationen till den här texten kom från denna ”nyhet”, ett tydligt vardagsexempel där någon/några modiga ledare vågat tänka nytt och hittat ett effektivare sätt att jobba med kortare arbetsdagar: Är piggare och mer effektiv på jobbet.

I 12 (!) år har de gjort det framgångsrikt och de är lika förvånade som jag över att det inte spridit sig till fler arbetsplatser. Och det är bara ett exempel av tusentals, där några får hittar bättre vägar och det sedan tar evigheter innan den stora massan följer efter. Här kan du läsa om ytterligare ett Solens oändliga strålar kan lösa våra energiproblem.

Så många ”hemligheter” som finns där ute, så många lösningar till en bättre och friskare värld, som vi inte utnyttjar…

Personligen har jag ibland svårt att inte bli otålig i väntan på bättre tider. Saker ska analyseras, diskuteras och undersökas i oändlighet innan de enkla och självklara lösningarna kan genomföras. Och i många frågor har vi helt enkelt inte tid att vänta. Vi kan bara gräva där vi står. Dags att se sig om, var står jag och var står du? Kanske idag är en bra dag att göra något modigt!

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *