Socialstyrelsen är ute och cyklar…

Socialstyrelsen rekommenderar att vi inte ska sova med våra spädbarn. Jo, det är sant, det står i en broschyr som jag fick från BVC att risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om man sover bredvid sitt barn innan det är tre månader. För mig som mamma är det uppenbart att barnet under denna period behöver närhet mer än någonsin. Båda mina barn har sovit långa lugna nätter vid min sida och de behöver inte skrika för att meddela att de är hungriga, jag vaknar intuitivt när det är dags att amma och sen somnar vi båda lugnt om. Ska vi skrämma föräldrar att tro att de indirekt kan döda sitt barn om de sover tillsammans? Jag tror att det kan vara traumatiserande både för både barn och föräldrar att gå miste om den speciella närheten som nattvilan ger.

För ett tag sedan rekommenderade Socialstyrelsen också att vi skulle äta 6-8 skivor bröd om dagen och nu har de någon åsikt om hur och när nappar ska användas. Min uppriktiga fråga är: Hur är det möjligt att vi har en myndighet som ger den typen av råd?

Det sägs att brödindustrins lobbyverksamhet hade en kraftig inverkan på just brödrådet. Jag vet inte om det är sant, om det vore så är det ju ytterst tragiskt. Allt detta brödätande har skapat så mycket ohälsa. Visst, det finns forskning och nya rön som pekar hit och dit, men de är bara sanna tills de är överbevisade. Jag kan inte riskera mina barns välbefinnande på grund av vad någon kommit fram till i ett laboratorium eller i en studie eftersom det med stor sannolikhet kommer att ändras ganska snart…

Jag bara vet inne i mig att mitt barn behöver sova bredvid mig, det kallas intuition. Risken finns att människor följer råden fastän de går emot deras intuition. Även om jag känner vad som är rätt kan jag inte vetenskapligt bevisa det. Jag är också rätt säker på att Socialstyrelsen inte kan bevisa motsatsen. Barnmorskor och barnläkare håller inte med Socialstyrelsen och de borde rimligen veta bättre. Vaccinationer som också rekommenderas på BVC har visat sig ge en massa allvarliga biverkningar som det inte har informeras om, för att ingen egentligen vet helt säkert. Varför ska vi låtsas att vi vet saker som vi inte vet?

Innan man vet någonting helt säkert är det inte en bra idé att ge råd till andra. Utan Socialstyrelsens och andra myndigheters råd behöver varje förälder ta eget ansvar. Det är ibland tungt att ta det ansvaret, men hellre det än att lämna över det till en myndighet, det är jag helt säker på!

Dagens DN debatt om nappanvänding

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Socialstyrelsen är ute och cyklar…

  1. Elitza Atanassova Lundström skriver:

    Tack Syster! Tack att du reagerar friskt! Hoppas innerligt att flera systrar och bröder lyssnar på sin intuition!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *