Solens oändliga strålar kan lösa våra energiproblem

Freedigitalphotos.net

Jag njuter oerhört mycket av att vara i solen, dess strålar är som smekningar och för mig en symbol för livet. Vilken energikälla, vilken resurs… som vi är så otroligt dåliga på att använda. Mitt i njutningen smyger sig ofta in en tanke in på vilket slöseri och egentligen vilken katastrof det är att vi fortfarande är beroende av kol, olja och kärnkraft för energi, när solen bara flödar av precis det som skulle kunna vara lösningen.

Det var ett stort uppvaknande för mig när jag 2002 hade förmånen att delta i ceremonin för utdelning av det alternativa nobelpriset. Jag var anställd på Kvinna till Kvinna som fick priset för “sin anmärkningsvärda framgång i att läka såren efter etniskt hat och krig, genom att hjälpa kvinnor som ofta är de första offren, att bli centrala aktörer för försoning och fredsbyggande”.

Hederspriset det året gick till solcellsforskaren Martin Green som med ett brinnande engagemang berättade om hur han och hans kollegor världen över ser lösningarna: solens energi räcker mångfalt för att täcka hela planetens energibehov. Det är den politiska viljan som saknas. Jag minns att jag blev upprörd över att än en gång få höra hur omedvetet vi agerar och vilka förödande konsekvenser det får. Jag skriver vi, inte för att jag direkt sitter på dom besluten, utan för att jag tror att vi tillsammans bär ansvaret och att man aldrig löser något genom att peka ut syndabockar (som i det här fallet skulle kunna vara till exempel hela världens politiska makthavare och oljebolagen).

Enligt Martin Green skulle bland annat mer pengar till forskning och politiska beslut som gör att vi väljer att ställa om till solenergi kunna lösa ett av nutiden allra största problem. Nu i skrivande stund har forskningen kommit längre och man har bland annat börjat upptäcka möjligheter att lagra solenergin, vilket har varit en av de stora utmaningarna. Men det går långsamt långsamt och någonstans djupt inne i mig vet jag att vi skulle kunna göra mycket stora förändringar väldigt snabbt om bara viljan fanns. På det här området, precis som när det gäller hur vi skapar våra liv, i stort och smått, har vi makten att förändra. Och lösningarna finns, om vi är villiga att se dem och agera i riktning mot dem.

Men det viktigaste jag bar med mig från den där ceremonin var ändå hopp. Vetskapen om att solens energi faktiskt är i överflöd tillräcklig för allt vi någonsin kommer att behöva känns ju fin att bära inom sig och sprida till så många som möjligt. Och gör att jag njuter ännu mer av de gyllene strålarna.

Idag skriver Christian Azar om detta i DN Kultur (papperstidningen sid 6). Citat ”Vi vet hur vi kan lösa det här, men vi vill inte. Och en del vill mindre än andra. Oturligt nog är det många gånger de med mest makt som vill allra minst.”

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Solens oändliga strålar kan lösa våra energiproblem

  1. Pingback: Det måste hända nåt för att det ska hända nåt! |

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *