Coaching: en bransch i blåsväder – stormen före lugnet

Jag är glad att jag har luttrade kollegor som varit med om coachingbranschens utveckling i USA och Australien som kan berätta att precis det som händer i Sverige nu hände där för ca två decennier sedan när coaching var en ny företeelse. Annars hade jag varit orolig… så som coachingen hånas och skämtas med i media och hur ordet coach används i alla möjliga sammanhang skulle man kunna tro att det är en fluga som snart surrat iväg och dragit nåt gammalt över sig. Men precis som för konsulten kommer en tid när agnarna skiljs från vetet och det som verkligen har något äkta värde består. Jag är glad och stolt över att stå för något som har en sådan kraft att hjälpa människor att utvecklas. Som coach överraskas man ofta av vilka fantastiska resultat det är möjligt att skapa med något så enkelt som ett samtal mellan två människor.

Redan när jag var ny som coach upplevde jag branschen så förvirrad att jag behövde skriva en bok för att berätta vad coaching faktiskt är och hur jag använder det missförstådda begreppet. Om du är intresserad, läs gärna den eller gå in på hemsidan för vår coachutbildning där vi definierar vad coaching faktiskt är, bortom alla hetsande, peppande fotbollstränare, arga snickare, bantningsexperter och flumpraktiserande allvetare.

Det är synd att när staten gör något så klokt som att sponsra coaching sker det utan något som helst kvalitetsfokus. I de nya kraven för arbetsförmedlingens coacher behöver man ingen utbildning men däremot en handikapptoalett för att kunna ta emot jobbsökande klienter.  Man måste dessutom ha en alldeles egen handikapptoalett, det går inte för sig att hyra in sig någonstans där det finns en om man skulle få en handikappad kund. Det innebär att många av mina kompetenta kollegor inte kan delta. Istället är det de stora bemanningsföretagen men sina outbildade underbetalda coacher och stora toaletter som ror hem affärerna. Det finns en internationell organisation som certifierar seriösa coacher och de blev tillfrågade när arbetsförmedlingen skulle göra sin upphandling, men ingen hänsyn tog till deras förslag om att man skulle kräva certifiering och utbildning. Med alla resurser som satsats fanns här verkligen en möjlighet att göra något stort, men det blev tyvärr mest pappersexercis.

Men till alla er som undrar över vad som ska hända med professionen, sitt lugnt i båten, det kommer att stabiliseras och de som verkligen behärskar konsten coaching fyller ett stort och viktigt behov. Att ge människor en chans att växa genom att hjälpa dem att identifiera sina inre drivkrafter och följa dem är en långsam förändring mot en bättre värld. Det skapar välmående och framgång för individer som därmed kan bli en positiv kraft i samhället. Och det är verkligen en konst att kunna vara så närvarande och värderingsfri som krävs av en professionell coach. Prova själv imorgon att inte döma, värdera eller ha några åsikter om vad någon borde eller måste utan bara se deras inneboende storhet och potential. Och det är bara en av många kompetenser en välutbildad coach behärskar. Lycka till och hör gärna av dig och berätta hur det gick!

Relaterat inlägg: Dags för ett hållbart ledarskap

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Coaching: en bransch i blåsväder – stormen före lugnet

 1. Henrik Hamilton skriver:

  Ååååh, vad bra Mia. Tack.

 2. Tord Sand skriver:

  Jobbcoachingen kommer gå mot ännu större katastrof än tidigare, nu finns inga som helst krav och hinder från okunniga s.k. jobbcoacher som ska hantera en medmänniskas framtid i sina händer.
  Ren katastrof kan jag tycka, men en ny öppning för kvällstidningarna att sälja mer med häftiga löpsedlar om branschen.
  Såg just att den tidigare största aktören Drömjobbet gick i konkurs då det var en uppblåst ballong, synd på en bra affärsidé men tyvärr så var det många som for illa i samband med det som hände enligt de artiklar som ligger ute om detta.
  Arbetsförmedlingens upphandling kräver ett granskande öga helt klart, och mer utbildade coacher som vet vad som gäller.

  Tord c”,)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *