Aj aj, låt min navelsträng vara!

Robin Lim

Idag har DN en ”nyhet” som handlar om att man i en studie kommit fram till att det är bra att vänta tre minuter med att klippa av navelsträngen på nyfödda. Värdet med det, menar forskarna, ska vara att risken för järnbrist minskar hos barnet om man låter blodet från moderkakan fortsätta strömma in i barnet. Ja visst är det så. Men vad är nyheten? Och varför nämns inget om alla andra känslomässiga och fysiska fördelar med att låta navelsträngen sitta kvar långt efter att barnet fötts. Inte ett ord om stamceller, näringsämnen, antikroppar och det faktum att barnet kan få lära sig andas och äta i lugn och ro och slippa den panik som det innebär att livlinan klipps av innan dessa grundläggande funktioner och kontakten med modern etablerats. Denna kunskap som de klokaste av barnmorskor, födande kvinnor, doulor, medicinkvinnor/män och ursprungsfolk har hållit som självklart sunt förnuft genom årtusenden har nu plötsligt fått nyhetsstatus för att några forskare har gjort en vetenskaplig studie. En studie som har utförts genom att man på 400 nyfödda barn har klippt navelsträngen direkt på hälften och väntat ynka tre minuter på den andra hälften. Ur min synvinkel har alla 400 barnen utsatts för övergrepp på grund av okunskap om de mest basala sakerna man bör ta hänsyn till när man välkomnar en ny människa till den här världen. Tre minuter är alldeles för kort tid för att blodet som faktiskt av naturen är menat för babyn ska hinna förflytta sig från moderkakan till babyn och föra med sig livsviktiga substanser som kommer att påverka barnets hälsa genom hela dess liv.

Kanske borde man vara glad att det uppmärksammas. Det står också i artikeln att hälften av alla förlossningskliniker i Sverige klipper navelsträngen direkt. DET, var för mig en skrämmande nyhet. Så visst, om studien kan bidra till en något humanare behandling av de nyfödda så är det ju viktigt. Men att utgångsläget var så illa hade jag aldrig kunnat tro. Och det här med att vänta några minuter med att klippa navelsträngen kallas nu för en ny ”metod” som ska undersökas närmare och sedan troligen uppkallas efter någon som gjort den här barbariska studien. Plågsamma djurförsök blir vi djupt upprörda över, det ska bli spännande att se hur allmänheten reagerar på detta.

Det är liksom svårt för mig att vara glad över denna ”nyhet”. Det är så sorgligt att vetenskapen ibland ligger så långt ifrån det sunda förnuftets visdom och att vi ändå ska behöva vänta på vad de kommer fram till i sina studier innan vi kan respektera grundläggande mänskliga rättigheter.

Här är ett videoklipp med en världsberömd barnmorska som vet vad hon talar om. Lyssna på hennes berättelse om babyns koppling till moderkakan. Här handlar det inte om minuter, utan om timmar, för att babyn ska kunna tillgodogöra sig det röda guldet som moderkakan innehåller. Inom vissa kulturer gör man till och med en individuell medicin för det specifika barnets framtida behov på avkok från moderkakan efter att babyn fått det den behöver efter förlossningen. Snacka om att vi har mycket att lära…

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Aj aj, låt min navelsträng vara!

 1. Maria skriver:

  Visst är det sorgligt att naturens visdom ska behöva verifieras med forskning. Speciellt inom födandet så finns all kunskap redan, bara läsa litteratur från 18oo-talet om hur man ska låta kvinna vara trygg, ostörd mm annars kan hon inte föda. Idag måste vi forska även på det varför kvinnor inte föder i otrygga sjukhusmiljöer!! Som tur är finns det många olydiga barnmorskor som inte klippt av några navelsträngar förrän de slutar pulsera, men tyvärr finns det alltför många som inte vågar lita till naturen utan gör som regelverket sagt. Deras jobb är inte att betrakta livets under de har bara ett jobb..
  kram och lycka till med…

 2. Pingback: Bra att vänta med att klippa navelsträngen « Yogamalas Blogg

 3. Lotta skriver:

  Jag hade kurs i andning och avslappning inför förlossning för ett antal år sedan. Då skrev jag ett litet kompendium där jag också beskrev vikten av att låta andningen på barnet komma igång ordentligt innan man klipper navelsträngen. En vän som är barnmorska berättade att kompendiet fans på förlossnings expositionen men röd text. VARNING….. Skönt att det är forskat på nu
  Love & Light

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *