Hur bra får man ha det?

skam”Vi har det så bra så man nästan skäms”, brukar min mormor säga. Men jag tror inte hon skäms på riktigt för hon har alltid utstrålat stolthet och livsglädje. Jag har det också väldigt väldigt bra, jag tänker på det ofta och säger det ofta. Och ibland klingar orden där i bakgrunden ”så man nästan skäms”, som ett ofrivilligt mantra. Automatiskt upprepat och överfört från generation till generation. Är det fortfarande status att lida? Är det fortfarande coolt att ha en fullbokad kalender trots att det leder till magsår och utbrändhet? Ska man skämmas om man har det bra?

Jag är väl medveten om att jag kunde haft det sämre, väldigt mycket sämre. Om jag fötts in i andra omständigheter, visst, men också om jag inte fattat de livsavgörande beslut som gjort att jag är den jag är idag. Jag har gått min egen väg, många gånger hörandes omgivningens protester (som ofta är tysta men ändå märks väldigt väl), stått upp för vad jag tror på och klivit av både det ena och det andra ekorrhjulet som jag är helt säker på inte hade lett till att jag mått så bra att jag behövde fundera på att skämmas.

Jag undrar om det är så att vi ibland omedvetet dröjer oss kvar i situationer som vi inte trivs med för att vi är rädda att vi ska få det så bra så vi behöver skämmas om vi tar de där stegen ut i livet och friheten. Jante och Luther sitter där på varsin axeln och vägrar hoppa av. En sak kan jag lova, de kommer inte bara försvinna av sig själva, det krävs en stark beslutsamhet från din sida för att byta ut dem mot några snällare typer som uppmuntrar dig att leva livet fullt ut, i glädje och harmoni. Så att livet kan få vara så vackert som det är ämnat att vara.

Man skulle kunna säga så här: jag har mindre att skämmas för ju bättre jag mår för då har jag mer till övers för andra. Det betyder givetvis inte att vi ska behöva skämmas när vi mår dåligt. Eller att mitt välmående får ske på andras bekostnad.

Jag tycker vi helt enkelt slutar med att skämmas överhuvudtaget. Vad tycker du?

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hur bra får man ha det?

 1. Svante skriver:

  Fan ta den som håller på med sånt!

  Ja det är en stor stigma och belastning som i alla fall jag har dragandes med mig och nu är det dags att göra sig av med den.

  JA! Det är ok att ha det bra. JA! Det är ok att välja mindre pengar för att få mer liv.
  JA! Det liv du lever är en stor gåva och du gör vad du vill med den.

  Kram Svante

 2. Jag har ALDRIG fattat det där med att man ska skämmas. Det är ju faktiskt urkorkat att när man mår som bäst så ska man försöka må lite sämre.

  Härligt att du är du. Du är en stor inspiration 🙂

  Må bäst!
  Vi hörs

  kram
  Linda

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *