Dags för ett hållbart ledarskap

Vad är egentligen definitionen på ett gott ledarskap? Min blir så här: ett ledarskap som får människor att växa bortom det de själva trodde var möjligt. Inte nödvändigtvis genom att göra mer på kortare tid eller stora insatser som har till främsta syfte att boosta någons ego. Utan ett växande som gör att man kan åstadkomma fantastiska saker med bibehållen integritet och välbefinnande för alla inblandade. Att man vågar stå upp för något viktigt, förändra någon orättvisa eller göra något annat som verkligen gör skillnad. Att skapa utveckling och tillväxt på ett sätt som gör att det känns bra ända in i magen och man känner sig stolt över sitt agerande.

Det verkar råda en utbredd missuppfattning att goda resultat står i motsatsförhållande till gott agerande. Men visst är det uppenbarligen tvärtom, i alla fall på lång sikt. Vi bevittnar den ena katastrofen efter den andra som beror på att beslut har fattats omedvetet och utan att ta hänsyn till konsekvenser och den helhet man befinner sig i. Företagsledare och politiker som helt enkelt inte har lärt sig vad ett gott ledarskap handlar om, men ändå har hamnat på viktiga maktpositioner.  En omedveten ledare är en farlig ledare. Och alla våra handlingar får för eller senare konsekvenser även för oss själva.

Var medveten om dina tankar, de blir dina ord.
Var medveten om dina ord, de blir dina handlingar.
Var medveten om dina handlingar, de blir dina vanor.
Var medveten om dina vanor, de blir din personlighet.
Var medveten om din personlighet, för den blir ditt öde.

Fritt översatt från Upanishads

Oavsett om vi ska bygga datasystem, rädda regnskogen, undervisa i skolan eller jobba med marknadsföring så finns det alltid sätt att göra saker på som är lite bättre, lite smartare och som tar hänsyn till människor, djur och natur. De kloka besluten om små och stora saker fattar vi när vi är i kontakt med vår intuition, vår integritet och vår kreativitet. Därför är det goda ledarskapets uppgift att odla självkänsla och självförtroende hos dem man leder. Och det går givetvis inte att göra det för andra om man inte äger det själv, man kan aldrig ge bort något som man inte har.

De här frågorna är så viktiga för mig att jag har valt att arbeta med att utbilda ledare och coacher enligt den här filosofin – inifrån och ut, men en övertygelse om att det goda ledarskapet börjar inifrån. Nästa utbildning börjar den 18 september.

Vill du vara med? Gå in och läs mer på www.modigtledarskap.se

Ur kursbeskrivningen: Om du tog med hela dig till jobbet, vem skulle du vara då? Vi hjälper dig att definiera och utveckla din personliga och unika ledarstil. Världen behöver autentiska ledare och coacher som vågar utmana det konventionella ledarskapet och skapa förutsättningar för att mänskligt och ekonomiskt växande ska gå hand i hand.

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Dags för ett hållbart ledarskap

  1. Pingback: Coaching: en bransch i blåsväder – stormen före lugnet |

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *