Om jag var mamma till en tonåring…(apropå p-piller)

http://www.freedigitalphotos.net

Om jag var mamma till en tonårsdotter (vilket jag kommer att vara om sisådär 10 år) så skulle jag prata med henne om sex å sånt. Jag skulle berätta om vikten av att lära känna sin egen kropp, sina egna behov och sin egen själ, särskilt i samband med sex. Jag skulle berätta att kroppen är intelligent och vet precis vad den behöver och att vår uppgift är att lära oss att lyssna på den. Jag skulle också berätta om menscykeln, ägglossning och hela miraklet det innebär att vara kvinna och hur fantastiskt det är att vara den som föder fram liv, i alla dess former. Vilka utmaningar det kan innebära och hur man bäst förhåller sig till det, inom sig själv och i relation till andra.

När jag kom till kapitlet om graviditet skulle jag berätta hur man ska lyssna på kroppen alldeles särskilt om man vill bli gravid eller undvika att bli det. Den vet nämligen exakt när de dagarna infaller när det är möjligt. Det känns i livmodern, det märks på slemhinnorna, på sekret och kanske på humöret. Det går att spåra… Jag skulle också berätta att alla samlag inte behöver sluta med att mannen ejakulerar, speciellt inte om hon har ägglossning och inte vill bli gravid. Och att en man som respekterar en kvinna aldrig ejakulerar inne i henne utan att hon har uttryckt att hon önskar det.

Jag skulle önska att min dotter ville lära känna sin kropp och bli mer intim med den och att denna kroppsmedvetenhet skulle vara hennes viktigaste guide i livet, inte bara när det gäller befruktning utan i livets alla stora och små frågor. Att hon skulle få kontakt med sin djupaste intuition och klokhet genom kroppen.

Jag skulle INTE föreslå att hon proppar i sig en massa syntetiska hormoner som rubbar hela hennes hormonsystem och påverkar hennes hälsa och fertilitet. Jag skulle lära henne att p-piller är en stor kassako hos läkemedelsbolagen och att det främsta syftet med pillrens existens är att tjäna pengar. Jag skulle berätta att jag åt p-piller en period i mitt liv och att jag mådde som allra sämst då. När jag slutade kändes det som jag fick tillbaka kontakten med mig själv och makten över mitt liv. I samband med det gjorde jag en massa stora förändringar som gör att jag idag kan säga att jag tagit ansvar för att skapa det liv jag vill leva. I samklang med kropp & själ.

Jag skulle säga att den viktigaste vägen till kvinnans frigörelse är att hon lär känna sin egen kropp och själen som bor i den. Så att hon vet vem hon är och vad hon vill bjuda världen på.

Mer om detaljerna kring hormonrubbningar som skapas av p-piller
Bättre att kvinnor lär känna sina kroppar än att piller stör deras hormonella system

Vill också passa på att tipsa om den här boken om naturlig familjeplanering: Grönt är skönt: miljösmart födelsekontroll

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Om jag var mamma till en tonåring…(apropå p-piller)

 1. Malin Söderberg skriver:

  Hej Mia,
  Tack för dina viktiga, kloka och vackra ord!
  Jag arbetar som barnmorska med handledning till kvinnor och par som vill lära sig kvinnokroppens språk. Det är en kunskap kvinnan kan använda hela livet och som ger egenmakt, trygghet och styrka.

  Vänliga hälsningar
  Malin Söderberg

 2. Lisa skriver:

  Jag tycker det låter som om du tänker lära din dotter att avbrutet samlag är en bra preventivmedelsmetod. Och då har jag väldigt svårt att förstå hur du tänker.
  För det första är det aldrig en riktigt säker metod eftersom det kan finnas spermier i försatsen och för det andra är det långt ifrån alla män som har den självbehärskningen att de klarar av att dra sig ur i tid. Särskilt svårt är det för unga och oerfarna killar med kroppen fulla av sprittande hormoner och det är väl ganska sannolikt att din dotters första sexpartner är just en ung och oerfaren kille?

  Om du vill förespråka icke hormonella och miljövänligare preventivmedel för henne finns det väl betydligt bättre alternativ än avbrutet samlag ?!

  Jag har också en dotter och jag kommer att prata med henne om både pessar och kondom när den tiden kommer. Två icke hormonella alternativ som för övrigt faktiskt går att kombinera!

  Att hålla koll på sin ägglossning för att lära sig sina säkra perioder kommer jag starkt att avråda från eftersom många tjejer och kvinnor har som allra mest lust just de farligaste dagarna och varför ska man beröva sig själv glädjen i att utöva sexualiteten just de dagar den känns som starkast?

  Jag tvivlar inte en sekund på att du vill din dotters bästa och jag tycker det är fint att du kan prata så ogenerat med henne om livets intima sidor. Det jag reagerar på är bara just det att det låter som att du tänker rekommendera avbrutet samlag som en preventivmetod och det tycker jag inte att någon mamma ska göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *