Vem bestämmer över min kropp? Sverige och diktaturerna förbjuder naturliga behandlingsformer

hemforlossningIbland undrar jag verkligen om Sverige är ett så särskilt utvecklat och medvetet land. Bland människor i mitt nätverk som är intresserade av hälsa och välbefinnande är det en självklarhet att man går till en osteopat om man har besvär med rygg och nacke eller andra skevheter i den fysiska kroppen. Ingen skulle få för sig att gå till den traditionella sjukvården och få röntgen och antiinflammatoriska läkemedel med en massa biverkningar, när man vet att en enkel, mjuk och smärtfri justering hos en osteopat kommer till rätta med kärnan av problemet istället för att bara bota symptomen. Jag har i många års tid använt mig uteslutande av så kallade ”alternativa behandlingsformer” och den stora skillnaden är just att man jobbar med orsaken till besvären i stället för att mildra symptom. Helt självklart egentligen. Och jag vill inte ha alla de biverkningar som läkemedelsbranschens produkter kommer med. Jag har aldrig varit friskare så det här fungerar verkligen för mig och för väldigt många jag känner.

Den naturmedicinska traditionen ingår i samlingsbegreppet CAM – komplementär och alternativ medicin. Den är oerhört utskälld och motarbetat i Sverige och av den svenska läkemedelsindustrin. I många andra länder kan läkarna välja att skriva ut naturläkemedel eller homeopatiska preparat i stället för mediciner om de tror att det kan hjälpa patienten bättre. Inom EU är Sverige ett av de länder som har hårdast lagstiftning mot de mest naturliga preparat som finns, varav många har använts oerhört mycket längre tillbaka i tiden än ny moderna mediciner som i jämförelse är väldigt obeprövade. Många homeopatiska preparat som är förbjudna i Sverige kan man dock beställa på nätet från andra EU länder, men det blir ju onekligen krångligare.

När jag blev gravid för några år sedan var min första känsla att jag vill föda mitt barn hemma, på naturlig väg. Vilken kvinna med värkar har egentligen lust att sätta sig i en bil? Det känns helt onaturligt och onödig. Jag ska föda barn, jag är inte sjuk, så vad ska jag till sjukhuset att göra? Men det var inte direkt så att det valet fanns på menyn. Jag hade förväntat mig att få frågan, var vill du föda ditt barn? Och det fick jag, men det visade sig att valen bara var olika sjukhus. Efter mycket research och motstånd lyckades jag ändå hitta en fantastisk barnmorska som hjälpte mig att föda min dotter i hemmet. Det var en fantastisk upplevelse på många sätt och ett vackert sätt att välkomna en ny varelse till världen, i lugn och ro framför brasan i vardagsrummet.

Om några komplikationer skulle uppstå och sjukvården skulle behövas hade vår barnmorska öppen dörr in på Danderyds sjukhus där hon annars jobbar så det kändes som en trygg back-up. Vi fick dock betala för hemförlossningen själva, med den märkliga motiveringen att det var första gången jag födde barn. Som omföderska kan man söka pengar som kompensation för sina utlägg, men inte som förstföderska (och dessutom bara i Stockholms län). Jag skulle vilja veta vilka gubbar som har kommit fram till den regeln. Tänkte dom att ”eftersom det är första gången vet hon inte vad hon ger sig in på”. Eller vad? Kvinnor kan föda barn, både första och sista gången de gör det. Det är inbyggt i våra celler sen urminnes tider. Jag antar att om vi fått problem och behövt åka till sjukhuset hade det varit gratis… Hur ologiskt och orättvist får det bli?

Jag respekterar människor som vill föda på sjukhus och deras val. Och jag önskar att vi som vill föda hemma också kan få den respekten från människor och system med avvikande uppfattning. Sverige är ett av de få länder i Europa där man inte kan välja att föda hemma som en del av systemet. Det vanligaste i andra länder är att man helt enkelt väljer om man vill komma till sjukhuset eller om man vill att barnmorskan ska komma till ens hem. Det finns massor med undersökningar som visar att det är säkrare att föda hemma än på sjukhus om förlossningen är normal och fri från komplikationer. Det finns också undersökningar som visar motsatsen. Om man är intresserad av att fördjupa sig i det är det viktigt att kolla vilka studier som finansieras av privata vinstintressen tex den amerikanska sjukvården som tjänar multum på att människor tvingas föda på sjukhus mot sin vilja. Men strunt i vetenskapen, låt mig välja det som är säkert för mig och mitt barn och framförallt, det som känns bäst för oss. Jag vill inte behöva visa upp några vetenskapliga argument för att få rätten att låta min intuition styra mina livsval. Inte i någon fråga.

Efter förlossningen gick jag såklart till min osteopat för att få hjälp med att justera de skevheter som uppstod under förlossningen. Efter två behandlingar kände jag mig helt återställd. (PS de är också mycket bra på att hjälpa till vid foglossning och andra graviditetsbesvär som sjukvården ofta avfärdar som normalt och något man bara ska stå ut med). I samband med det får jag också reda på att jag inte kan komma dit och få behandling för min dotter om hon skulle behöva. Det är nämligen förbjudet att behandla barn under 8 år med CAM som osteopatin ingår i. Och det är faktiskt inte förbjudet bara i Sverige utan även i diktaturerna Nordkorea och Kuba. Ja, vad ska man säga… Det talar för sig själv, Sverige är definitivt ett U-land på vissa områden. Och det bästa jag kan göra är att fortsätta lita på min intuition. Även om det innebär att jag måste stämma träff med min svenska osteopat på andra sidan gränsen till Norge för att få hjälp för min dotter. Då är det nämligen helt ok. Ska man skratta eller gråta?

Aktuella kurser med Mia Lehndal

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vem bestämmer över min kropp? Sverige och diktaturerna förbjuder naturliga behandlingsformer

  1. Mia Lehndal skriver:

    Den här statistiken kommer från sjukhusförlossningar. Det är ju katastrof om det stämmer att varannan kvinna får skador. Och klipp är ju ett ruskigt alternativ som också måste räknas som en skada:
    http://www.svt.se/nyheter/sverige/nastan-varannan-kvinna-far-forlossningsskador

    Enligt min hembarnmorska är det bara några få procent som får skador vid hemförlossningar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *