Radikal coaching förändrar världen

http://www.freedigitalphotos.net

Det är tydligen fortfarande kontroversiellt på en del arbetsplatser att ta in externa coacher som bidrar till att hjälpa medarbetare att få nya perspektiv. Det finns en rädsla för att nya synsätt och ”empowerment” av enskilda individer kan bli ett problem för organisationen. Oj, vilken stenåldersattityd tänker jag när jag hör sådana argument. Tur att jag har så många härligt orädda kunder som gärna betalar för just det som andra är rädda för. För att utmana och stärka både sig själva och sina medarbetare. Som avsätter tid för att komma bortom sina egna invanda sätt att tänka och agera. Som förstår att det är lönsamt att låta individer växa och att vi äntligen är på väg ut ur en gammal auktoritär struktur där någons kreativitet eller framgång kan vara ett hot mot någon annan.

Två professorer på University of Sunderland i England har gjort en studie kring hur coaching kan motverka ekonomiska kriser. Som jag uppfattar det menar de att kriserna skapas just av bristen på kreativitet och nytänkande. Det stämmer väl överens med mina tidigare inlägg om att just gamla inbitna ”dåliga” sätt att göra saker lever kvar så mycket längre än vad som känns rimligt. Speciellt i miljöfrågor där vi absolut inte har tid med något som helst onödigt motstånd mot de lösningar som faktiskt finns.

”Om nya idéer inte fortlöpande föds fram tenderar auktoritära beteenden att skapas och det är aldrig långsiktigt gynnsamt för någon organisation… Radikal coaching utmanar och ifrågasätter segmenterade idéer eller perspektiv som tas för givet inom organisationer i allmänhet och samhället i synnerhet.”

Radikal coaching är ett begrepp som har myntats inom branschen på senare år, personligen anser jag att coaching till sin natur är radikal eftersom det leder till insikter som förändrar vår uppfattning av världen och oss själva. Insikter som leder till ett sundare agerande, både inåt och utåt.

Citatet kommer från senaste numret av Coaching World (den internationella branschtidningen för ICF’s medlemmar) och en intervju med Angéligue Du Toit and Stuart Sim från University of Sunderland i England. Deras studie heter Rethinking coaching – critical theory and the economic crises.

För dig som är intresserad av radikal coaching är datumen för kursstarter för Modigt Ledarskap 15 september och 16 mars.

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *