EQ viktigare än IQ?

Den emotionella intelligensens väg

Idag hände det igen. En av de fantastiska ledare jag har förmånen att coacha faller i tårar för att hon känner sig tacksam, glad och lurad på samma gång. Som många andra i affärsvärlden som är intresserade av personlig utveckling har hon fått lära sig att tanken skapar allt. Positivt tänkande, tydliga mål, arbeta hårt och en vilja av stål sägs vara det som leder till framgång och drömliv. Och så visar jag en bild som för in ett annat perspektiv, den emotionella intelligensens väg.

TANKE —–> MATERIA
Vi har fått lära oss att tankar skapar allt. Det räcker att vi tänker på en cykel så ska den dimpa ner från himlen. Många har provat och upptäckt att det inte fungerar riktigt så bra som utlovat. Tänk positivt bara så blir livet bra… eller är det kanske bättre att tillåta och acceptera alla aspekter av livet utan att döma?

TANKE —–> EQ —–> MATERIA
Den emotionella intelligensen handlar om hur känslomässigt mogen jag är för att ta emot det jag har beställt med tankens kraft. De viktiga frågorna att ställa mig är: Är jag redo för drömjobbet? Är jag mogen för att träffa den där partnern jag önskar mig? Vågar jag ta en titt på de inre hinder jag byggt upp för mig själv för att nå dit jag vill? Är jag beredd att släppa fram de outtömliga resurser som slumrar i mig, bortom alla tankar? Visst kan jag önska en cykel, bil eller ett drömhus. Men är jag intresserad av att ta hand om huset? Kan jag köra bilen? Är jag beredd att göra det som krävs av mig för att det ska hända? Är det dags att ta ansvar för att börja spara eller tjäna pengar om jag vill köpa något? Vill jag träna så mycket som behövs för att jag ska bli bra på något? Vågar jag ta mig an de utmaningar som dyker upp på vägen? Har jag tålamod att vänta in det som dröjer… osv.

Det är i den emotionella intelligensen, i våra hjärtan och själar, som den verkliga förmågan att påverka våra liv finns. Om vi har någon makt så är det där den finns. Här är några av mina sanningar:

  • Om jag har ett mål som jag i själ och hjärta känner är helt rätt för mig så är det mycket lättare att nå än om jag har den minsta tvekan.
  • Det är mitt inre tillstånd på vägen mot målet som avgör kvaliteten på resultatet. Det är helt avgörande att jag känner glädje och lust NÄR jag gör det jag behöver göra för att nå mina mål.
  • Det är lättare att nå mål om jag är nöjd med min nuvarande situation, för då har jag mycket mer resurser.
  • Om mitt mål bidrar till en bättre värld i det stora eller det lilla så kommer det vara mycket lättare att nå för jag kommer att få oväntad hjälp på vägen.
  • Min förmåga att upptäcka och förvalta de gåvor jag får på vägen är helt avgörande för resultatet.
  • Min genuina generositet är en verklig framgångsfaktor, men bara om den är villkorslös.
  • Jag behöver ha modet att stå för det jag tror på, även när jag blir ifrågasatt, för att nå dit jag längtar.
  • Jag behöver se till att få mina mänskliga behov tillgodosedda om jag ska ha möjlighet att blomma ut i min fulla potential.

Om du som kvinnan i dagens möte, också känner dig utmattad av alla positiva tankar, så börja känn efter istället, och ta ansvar för vad du känner. I känslorna finns svaren, vägen, målet, drömmen, längtan och livet… Jag menar inte den känslomässiga berg- och dalbana många av oss åker omkring i vardagen, utan en djupare känsla av vad som verkligen är viktigt och meningsfullt i livet. Det som djupet av din själ längtar efter och som obönhörligen och återkommande fortsätter att kalla på din uppmärksamhet. Att utveckla sin emotionella intelligens innebär bland annat att träna på att lyssna på den rösten och låta den guida dig i livet, i stort och smått.

Välkommen på träningsläger! Det är i kroppen som känslorna och själen bor…

Body Love Retreats
26 – 28 april Visby Läs mer
28 – 30 juni Värmland Läs mer
27 – 29 september Borntorpet Läs mer
20 – 26 januari 2014
Koh Pangang Thailand, anmäl intresse i god tid

Det finns också möjlighet att prova yogan i Stockholm. Se bodyloveyoga.se för aktuella datum och mer info om retreats.

 

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *