Varje träd är viktigt – indianhövding Almir Suruí skyddar sin skog med hjälp av den senaste tekniken

Almir Suruí

Almir Suruí

I söndagens DN kunde man läsa om Almir Suruí – indianhövdingen som använder modern teknik för att skydda reservaten för flera ursprungsfolk i Amazonas, Brasilien. Jag hade själv den äran att möta honom för några år sedan när jag besökte indianreservaten som ligger djupt inne nordvästra Brasiliens regnskogar. Jag var delaktig i ett volontärprojekt som hjälper folken att skydda sin skog och vår uppgift var bland annat att följa upp projekten för att rapportera till Forum Syd som förmedlade ekonomsikt stöd från Sida. Det var en fantastisk upplevelse på många sätt och ett av mina starkaste minnen var just mötet med Almir och en av hans två fruar, Neidi, som båda bokstavligen vigt sina liv åt att försöka rädda det som finns kvar av den hårt åtgångna skogen. Almir har barn både med sin första fru i sin hemby i skogen och med Neidi som bor inne i staden Porto Velho där arbetet samordnas. Alla verkar nöjda med arrangemanget som verkar lite främmande för de flesta av oss. Det ser roligt ut i DN när det står Familj: två fruar och tre barn, Yrke: Indianhövding.

Det är verkligen vilda västern stämning som råder i delstaten Rondônia där kampen om marken går bortom all respekt för de brasilianska lagar som stiftats för att skydda den värdefulla regnskogen. Invadörer som vill använda marken till skogsavverkning och köttproduktion använder våld för att inta stora markområden. Nu läser jag i tidningen att indianerna använder GPS och Google Earth för att övervaka markerna och hålla skövlarna borta. Det glädjer mig, de behöver all hjälp de kan få och mitt hjärta har alltid klappat extra hårt för just regnskogens bevarande. Jag vet inte riktigt varför, det är ju så mycket som är utrotningshotat på vår planet, men det är något mystiskt och magiskt med alla dofter, läten, lianer, märkliga djur, insekter och växter som gör att skogen känns så full av kraft och som en symbol för själva livet. Det känns som långsamt självmord när människor skövlar skogen. Den innehåller ju exempelvis en massa medicinalväxter som skulle kunna rädda oss från både det ena och det andra om vi lyssnade på den uråldriga visdom som shamanerna bär på.

Det finns massor vi kan göra för att hjälpa till att skydda skogen. Just nu håller vi på att samla ihop pengar för att återplantera skog och bevara den extremt höga biologiska mångfalden i området. Vill du köpa ett träd för 100 kr? Vi hoppas få ihop 100 träd innan jul. Delta i det här evenemanget på Facebook så får du information om hur det går till. Om du inte använder Facebook kan du bara göra ett kort inlägg här på bloggen så ser jag till att du får veta hur man gör.

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Varje träd är viktigt – indianhövding Almir Suruí skyddar sin skog med hjälp av den senaste tekniken

  1. Mia Lehndal skriver:

    Skriv under här för att bevara de lagar som skyddar regnskogen. Gör det nu!
    http://www.avaaz.org/en/save_the_amazon/?cl=1127556280&v=9435

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *