Flygplatser måste inte vara fula

flygplats koh samuiDå och då dyker det upp strålande exempel på vad ett modigt ledarskap får för effekter på vår värld. Ofta tänker jag att det ska jag skriva om på min blogg. Så nu gör jag det den här gången. Förhoppningsvis blir det fler…

Jag blev både förvånad och hänförd när vi klev in på flygplatsen på Koh Samui i Thailand för några veckor sedan. En vacker flygplats..! Finns det? Jo här har de tagit vara på klimatet och byggt mestadels utomhus men under tak. I klassisk Thaistil. Det känns som om de siktat på att skapa världens bästa flygplats, inte bara är den vacker och behaglig att vistas i, det bjuds dessutom på snacks och fika i loungen och stämningen är lugn och avslappnad. Folk har det skönt när de väntar på flyget. Jo, det är sant. Och om jag vill koppla upp mig på nätet är det givetvis gratis. Det är säkert också billigare att slippa boxa in och kyla ner alltihopa med AC (så man blir förkyld på kuppen).

flygplats koh samui 2Nu undrar ni kanske vad detta har med ledarskap att göra. Jo jag tänker så här… eftersom jag vet hur utmanande det kan vara att göra något som går emot etablerade normer och bryter invanda mönster. Någon har fått idén om att göra en vacker utomhusflygplats. Denna idé har givetvis motarbetats hårt av många instanser som tycker att det är bäst och enklast att göra som vanligt och bygga en ful inomhusflygplats. Det måste ha funnits någon eller några eldsjälar som verkligen har trott på sin idé och genomfört den. De har stått på sig, vågat, gått mot strömmen och kanske varit jäkligt envisa. Det är modigt ledarskap. Att vara medskapare till något som tar ett steg framåt mot en bättre värld.

Om jag gissar rätt, att deras målbild var att skapa världens vackraste flygplats, så måste det ha varit så spännande och roligt för alla som varit med och förverkligat den drömmen. Till skillnad från att massproducera något som har gjorts tusentals gånger förut. Nu vet jag ju egentligen inte hur det har gått till, men det var en otroligt inspirerande miljö att vistas i. Det väckte tankar som: Vad mer i vår värld som är fult skulle istället kunna vara vackert? Vad mer som är orättvist skulle kunna vara rättvist? Vad mer som fungerar urdåligt skulle kunna fungera jättebra? Om någon bara vågade! Vågar du? Alltid finns det något viktigt att stå upp för. Gör det imorgon, och nästa dag, och nästa… så hjälps vi åt.

www.modigtledarskap.se

Det här inlägget postades i Mias inlägg och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *